tűzoltó készülék karbantartás - poroltó

tűzoltó készülék karbantartás – poroltó

Tűzoltó készülék karbantartás, poroltó ellenőrzése:

A 28/2011 (IX.6.) BM rendelet előírása szerint végezzük az MSZ 1040 valamint az EN3 szabványok szerint gyártott, valamennyi Magyarországon forgalomban lévő tűzoltó készülék és poroltók- típus ellenőrzését, tűzoltó készülék javítását, az előírt gyakorisággal.

Kérje írásos ajánlatunkat készülék karbantartásra!


Középkarbantartás, részleges tűzoltó készülék javítás:

Az MSZ 1040 szabvány szerint gyártott (magyar) tűzoltó készülékek részleges javításának, valamint az MSZ EN3 szabvány szerint gyártott (európai) poroltó készülék típusok középkarbantartásának munkafolyamatai csaknem megegyeznek, ezért kapcsolódó áraink azonosak.

Az általunk javított poroltó készülékekre 3 év garanciát vállalunk, típustól függetlenül. Garanciaidőn belül a cseréről azonnal gondoskodunk, természetesen díjtalanul.

  • Porral oltók
  • CO 2 -al oltók
  • Habbal oltók
  • Vízzel oltók
  • Alkatrészpótlás

Kérje írásos ajánlatunkat poroltó javítására!


Készülék  javítás – teljes körű karbantartás:

A 28/2011 (IX.6.) BM rendelettel kiadott Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) értelmében az EN3 szabvány szerinti gyártású tűzoltó készülékek karbantartásának (teljes körű) munkafázisai magukban foglalják a tűzoltó készülék karbantartás -középkarbantartás -elemeit a középkarbantartáson túlmenően azonban a tartályokon nyomáspróbát és újrafestést is kell végezni, valamint az oltóanyag cseréjét, amennyiben a gyártó azt előírja vagy a poroltó megköveteli.

Kérje írásos ajánlatunkat karbantartásra – teljes körű karbantartás!


Tűzoltó készülék selejtezés:

Kötelező leselejtezni a 20 éves vagy ennél régebben gyártott, illetve mindazon tűzoltó készülékeket, melyek korrózió, mechanikai sérülés, stb. miatt üzemeltetés esetén balesetveszélyesek lehetnek. Selejtezendőek továbbá azok a típusok, melyek esetében a gyártói alkatrészek már nem állnak rendelkezésre, illetve gyártási évük bármilyen okból megállapíthatatlan.

A selejtezés igazolására jegyzőkönyvet állítunk ki, a készülék elszállításáról és veszélyes hulladékként történő megsemmisítéséről gondoskodunk.

Az oltópor veszélyes anyagnak minősül, így különleges technológiát igényel a megsemmisítése.

Kérje írásos ajánlatunkat!


Tűzoltó készülék forgalmazás / Poroltó forgalmazás:

Porral oltók – poroltó:

A porral oltók, poroltók a leginkább elterjedt tűzoltó készülékek, jó oltásteljesítményüknek és alacsony árfekvésüknek köszönhetően. Hátrányuk, hogy súrlódó alkatrésszel rendelkező gépek, finommechanikai szerkezetek, számítógépek stb. jelenlétében nem tanácsos a használatuk, továbbá olyan üzlethelyiségekben sem, ahol poroltó használat esetén portartalmuk jelentős járulékos károkat okozhat.

Hazánkban az 1970-es évektől gyártott portoló típusok NaHCO2 (szódabikarbóna) alapú „B,C” porral voltak töltve, melyek elsősorban éghető folyadékok (benzin, gázolaj, stb.) és éghető gázok (propán-bután, metán, stb.) tüzének oltására voltak alkalmasak.

1992-ben Magyarországon is megkezdődött az ammónium-foszfát alapú „A,B,C” oltóporok gyártása, melyek már szilárd éghető anyagok (fa, textília, papír, stb.) tüzét is hatékonyan oltják. A teljes javítások során a tűzoltóságok követelményének figyelembevételével már csak ezzel az oltóporral lettek töltve a hazai poroltó típusok.

1998-tól a magyar (MSZ 1040 szabványos) tűzoltó készülékek gyártása megszűnt, jelenleg a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság engedélyével forgalmazott valamennyi poroltó típus az európai (EN3) szabvány szerinti gyártású és „A,B,C” porral töltött, számuk azonban több tucat.

A vállalkozások, cégek számára a kiválasztás legfontosabb szempontja – a levédendő terület nagyságát az ott lévő éghető anyagok minőségét, értékét tekintve – az optimális oltásteljesítmény / ár arányának megtalálása kell legyen.

A készülék oltásteljesítménye általánosságban annál „jobb”, minél magasabb az oltópor ammónium-foszfát összetevője, az ára is ezzel arányosan magasabb, nem kalkulálva természetesen a forgalmazók nyereségigényével.

Kérje írásos ajánlatunkat poroltó készülékre!


CO2-al oltók:

A szén-dioxid nem számít jó oltóanyagnak, „A” tűzosztályra bevizsgálva nincs, nagy mennyiség szükséges belőle, viszont óriási előnye, hogy tűzoltás után szennyeződést nem hagy hátra, az oltóanyag élelmiszeripari tisztaságú ( MSZ 20 915/3.), kiemelkedő a hűtőhatása.

Elsősorban az élelmiszeriparban, sütésnél, konyhákban, raktárakban, valamint kényes anyagok, muzeális tárgyak tüzénél célszerű alkalmazásuk, ahol porral, vízzel, habbal oltó nem használható.

Jelenleg minden hazánkban forgalomban lévő típus, mely rendelkezik a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság engedélyével európai (EN3) szabvány szerinti gyártású, oltásteljesítményük azonos, a 2kg-os készüléké 21B, C, az 5kg-os készüléké 55B, C.

A kiválasztás szempontjánál általánosan az ár a döntő, az acélpalackos kivitel nagyobb tömegű, de olcsóbb, az alumíniumpalackos kivitel könnyebb, de az ára magasabb.

Szűk térben és talajszint alatt fokozott óvatossággal alkalmazható, mivel a CO2 a levegőből kiszorítja az oxigént és fulladást okozhat!

A CO2 reális gáz, a környezeti hőmérséklet, valamint a palack hőmérsékletének emelkedése során nyomása nagyon gyorsan nő, a 190 bar nyomástűrésű biztonsági hasadótárcsa felszakadása miatt a készülék lefúj, ezért napon vagy +40 Co hőmérséklet felett készenlétben tartani tilos!

Kérje írásos ajánlatunkat!


Habbal oltók:

A habbal oltók oltóanyaga kiválóan alkalmas az „A” és „B” típusú tüzek oltására, (éghető szilárd anyagok és éghető folyadékok) kiemelkedő hűtő- és tűzletakaró hatása révén.

Hátrányuk, hogy használat esetén viszonylag sok szennyeződést hagynak hátra, másodlagos oltási károkat okozhatnak, ezért számítógépek, kényesebb berendezések jelenlétében készenlétben tartani nem ajánlott.

Kérje írásos ajánlatunkat!


Vízzel oltók:

A vízzel oltók a porral oltók után a leghatékonyabb tűzoltó készülékek, kiemelkedő hűtő- és tűzelfojtó hatásuk miatt. Hátrányuk, hogy gáztüzek („C”) esetén hatástalanok, elektromos tüzek esetén pedig használatuk kockázatos.

Vízzel oltók alkalmazása szilárd éghető anyagok ( „A”) és éghető folyadékok („B”) tüzénél javasolt, elsősorban szabadtéren. A vízzel oltók a vizet permet vagy vízköd formájában juttatják a tűzre.

Kérje írásos ajánlatunkat!


kaputechnika