Egyre több körülöttünk a hordozható informatikai eszköz. A mobiltelefon akkumulátorok robbanásáról és kigyulladásáról sokat lehetett olvasni. Érdemes elgondolkodni, hogy ha egy magára sokat adó gyár gondosan fejlesztett terméke ilyen hibával működhet, mire számíthatunk, ha esetleg túl sokat használt, vagy bizonytalan forrásból származó gépekkel dolgozunk?

A lítium-ionos (Li) akkumulátorok kigyulladása tűzvédelmi szempontból nagyon nagy problémát jelent. Amikor egy Li akkumulátor kigyullad, az abban található katódok bomlani kezdenek. Ez oxigén felszabadulásával jár. Az oxigén tovább táplálja a lángokat és az égés hirtelen kontrollálhatatlanná válik. Az elektromos tűz izzásával szemben itt egy nagyon látványos kémiai folyamat tanú lehetünk. Íme:

Ahogyan a videón is látszik, egy Li akkumulátor felrobbantásához nem is szükséges túlságosan nagy energia. Egy zárlat, a túlmelegedés, egy szikra akár a laptop tápját vagy a konnektorba csatlakoztatott töltőben pihenő elemeket is lángra gyújthatja.

Ezeknél a tűzeseteknél nem a felcsapó lángok jelentik a legnagyobb problémát: az akkumulátorok általában valamilyen készülék részei. Már önmagában az akksiból is rengeteg káros anyag szabadulhat fel az égés során, de a műanyagok égésekor még sűrűbb, mérgező füst keletkezhet. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az irodában is fel legyünk készülve arra, hogy egyrészt menekülnünk, másrészt tüzet oltanunk kell.

Előzzük meg!

Az akkumulátor-tüzeket persze meg lehet előzni. Az első lépés, hogy tartós használatra, főleg napi munkára kizárólag erős, megbízható berendezéseket vásároljunk. A laptopokhoz érdemes hűtőrácsot, hőelnyelő anyagból készült alátétet is beszerezni – ez segít a túlmelegedés megakadályozásában, ráadásul a egy-egy meleg napon a kollégák is hálásak lesznek érte. Habár „ég a kezük alatt a munka”, a billentyűzetük, asztaluk kellemesen hűvös marad.

A telefonhoz, lehetőség szerint legalább az irodában a gyári töltőt használjuk. Az itteni elektromos hálózatok lényegesen nagyobb terhelést kapnak, mint a háztartásokban használt rendszerek – a túlterhelődés vesztesei pedig könnyen az olcsó és kevésbé biztonságos berendezések lesznek.

Fontos az is, hogy rendszeresen vizsgáltassuk át az elektromos hálózatot, és ne szégyelljük szakember segítségét kérni a tűzvédelmi kockázatelemzés elkészítéséhez.

Ha a baj már megtörtént

Ha felcsaptak a lángok, gondoskodjunk arról, hogy lehetőleg mindenki azonnal hagyja el a helyiséget. A felszabaduló égéstermékek miatt érdemes valamilyen textilt, vagy zsebkendőt szorítani az arcunk elé. A heves égés szerencsére, hacsak nem terjed át másra, hamar alább hagy, ilyenkor a megfelelő tűzoltó készülékkel akár közbe is tudunk avatkozni és mérsékelhetjük a további károkat.

Az égés tetőpontján nem sokra megyünk a kézi poroltóval, de ha a lángok már kevésbé hevesek, könnyen megfékezhetjük a további tüzet. Ha tudjuk, mindenképpen áramtalanítsuk az irodát és azonnal értesítsük a tűzoltókat is – még akkor is, ha nem történt személyi sérülés. Ha biztosak vagyunk benne, hogy a tűz elaludt, érdemes kiszellőztetni a helyiséget. Az érintett szobába lehetőleg senkit ne engedjünk vissza! Várjuk meg, amíg a szakemberek a helyszínre érkeznek és tájékoztatnak a további tennivalókról.