Az irodát nagyon kevesen tartják veszélyes üzemnek. Pedig még a legunalmasabb ülőmunka helyszíne is rengeteg kockázatot rejteget. Mit lehet tenni, ha megtörténik a baj és tűz üt ki az irodában? Nézzük a lehetőségeket!

tijuana-2770121_1280

  1. Előzzük meg a bajt!

Először is, vegyük komolyan a kockázatot, és keressünk olyan cégeket a tűzvédelmi szabályzat elkészítésére, a tűzoltó készülékek ellenőrzésére és az egyéb feladatokra, akik valóban lelkiismeretesen elvégzik az ellenőrzést és nem csak a gyors papírozásra törekszenek. Ha biztosak lehetünk abban, hogy poroltók és tűzcsapok működnek, a menekülési útvonalak tiszták és az épület elrendezése és felszereltsége megfelelő, az már fél siker.

Az elektromos hálózatot és a gépeket (szerverek, laptopok, nyomtatók) sem árt rendszeresen átvizsgáltatni. Nem árt, ha a kollégákat is bevonjuk a védekezésbe. A tűzvédelmi oktatást vegyük komolyan, bízzuk ezt is olyan szakértőre, aki tényleg érti a dolgát és nem csak bejegyzést tesz a tűzvédelmi naplóba.

 

  1. Ismerjük fel a veszélyeket

Tegyük fel, hogy minden gépünk előírás szerint működik és az iroda állapota is megfelelő. Innentől csupán vigyáznunk kell, hogy elkerüljük a veszélyes helyzeteket. Érdemes például kerülni a hosszabbítók használatát. Ha ezek nem jó minőségűek, vagy túl sokat használunk belőlük, könnyen felmelegedhetnek, vag y zárlatot okozhatnak. Ez elektromos tűzhöz vezethet.

A számítógépek környezetében igyekezzünk minél kevesebb éghető anyagot tárolni – a szikra, vagy a meleg könnyen vezethet oda, hogy az asztalon tárolt dokumentumok izzani kezdenek. A menekülési útvonalakat tartsuk tisztán, a tűzoltó készülékek környékére ne pakoljunk – így baj esetén könnyen elérhetjük őket.

  1. Cselekedjünk gyorsan!

Ha füstöt, vagy tüzet észlelünk, fontos, hogy gyorsan avatkozunk be! A kisebb tüzeket akár egy pokróccal, vagy vastag pulóverrel is el lehet oltani, Ha nagyobb tüzet látunk, például nagy mennyiségű irat, vagy a teakonyha függönye kapott lángra, a tűzoltókészülék lehet segítségünkre. Ne várjunk mások utasítására, bátran lépjünk akcióba egyedül.

Miközben a tüzet próbáljuk oldani, kiabáljunk és hozzuk működésbe a tűzjelzőt, hogy mindenki tudja, hogy valami baj van. Bármennyire kicsinek is tűnik a probléma, szólítsunk fel mindenkit, hogy hagyja el az épületet, ha ezt nem lehet megtenni, akkor legalább a szobát vagy a szárnyat, ahol a tűz keletkezett.

Ha biztosak vagyunk benne, hogy a tűz elaludt, alaposan szellőztetni kell. Ilyenkor minél kevesebben tartózkodjunk bent, és maradjunk készenlétben: a levegő hatására az esetleg még izzó anyagok könnyen újra lángra kaphatnak.

  1. Meneküljünk!

Ha nincs remény rá, hogy a tüzet megfékezzük, vagy esetleg más már megkezdte az oltást, mindenképpen hagyjuk el az épületet! Nagy füstben célszerű a padlóra borulva, négykézláb keresni a kiutat. Ilyenkor jól jön, ha a szánk elé tudunk szorítani valamit: egy – lehetőleg vizes – kendő, vagy a pulóverünk ujja is segíthet, hogy kevesebb forró, füstös levegőt lélegezzünk.

 

  1. Zárjuk el a tűz útját!

Ha nem lehet elhagyni az épületet, igyekezzünk elzárkózni a tűz és a füst elől! Keressünk olyan helyiséget, ahol távol vagyunk a tűztől. Nedves ruhával, vagy nehezen éghető anyaggal torlaszoljuk el az ajtók réseit, ha van rá lehetőség, nyissuk ki az ablakot és kiáltsunk segítségért. Érdemes hűteni a környezetünket. Ilyenkor akár egy palack ásványvíz, vagy az ívóvízadagoló-automata ballonja is nagy segítség lehet. Locsoljuk be az ajtót, a szőnyegeket!

Fontos! A tűzgátló ajtókat sose hagyjuk nyitva és ne támasszuk ki! Ezeket az ajtókat azért kell csukva tartani, hogy a lángok terjedését megakadályozzuk.

  1. Kérjünk segítséget!

Amint biztonságban vagyunk, haladéktalanul értesítsük a tűzoltóságot. Ha az épületben rekedtünk, tegyünk meg mindent azért, hogy könnyen megtaláljanak! Kiabáljunk, integessünk, de akár az is segít, ha valamilyen tárggyal ütemesen kopogunk, például a fűtéscsöveken.

Szeretnéd magad mindig biztonságban érezni az irodában is? Keress minket itt!